Preskočiť na obsah

Pečieme muffiny

  • by
Source: National Cancer Institute, Renee Comet (photographer) http://visualsonline.cancer.gov/details.cfm?imageid=2609  AV Number: AV-9400-4161

Muffiny sú druh pečiva menších rozmerov z biskvitového cesta, ktoré tvarovo pripomínajú malú tortičku, ale nie sú také sladké a nemajú polevu. Toľko z definície muffín na wikipedii. Vo svete sa môžeme stretnúť s rôznymi obmenami i chuťami muffín. Je tomu tak preto, že ich pečenie je v podstate jednoduché a poskytuje nepreberné množstvo možností, ako si ich chuť prispôsobiť. I na našom webe nájdete viacero receptov na muffiny, napr. veľmi chutné muffiny s vaječným likérom. Sú vhodným druhom pečiva nielen na raňajky, desiatu, olovrant :), ale aj v prípade návštevy, či posedenia. Hostia i priatelia sa im vždy potešia.

Ako upiecť muffiny

Ak ste doteraz muffiny ešte nepiekli, nie je nič jednoduchšie. Pomocou vyhľadávača nájdete veľa receptov, ale podstata je rovnaká. Najskôr si pripravíme všetky ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 125 ml mlieka
  • 80 ml oleja
  • 1 vajce
  • hrsť nasekaných orechov
  • hrsť nasekanej čokolády

Potom vyšľaháme cukor, vanilínový cukor, vajce a olej. Následne primiešame múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a mlieko. Nakoniec pridáme orechy a čokoládu.

Cesto je pripravené, už treba len upiecť muffiny. Ako? Stretnúť sa môžeme s viacerými spôsobmi.

Plechové formy na muffiny

Forma 12 muffinov DELÍCIAKeďže existujú plechové formy určené na pečenie muffín, môžeme ich smelo využiť. Plech na muffiny teda dobre vymastíme, vysypeme múkou a naplníme pripraveným cestom. Pečieme cca 20 minút pri teplote okolo 180°C, kým sa muffiny krásne nezdvihnú. Po upečení ich z formy môžeme vyťahovať napr. špajdľou, prípadne ich necháme trochu vychladnúť, plech otočíme hore dnom a poklepaním muffiny uvoľníme.

Plechy na pečenie a košíčky

Ak nemáte doma plech určený priamo na muffiny, určite nájdete klasické plechy na pečenie. V tom prípade je potrebné mať pripravený dostatočný počet papierových košíčkov. Musia byť samozrejme vhodné na pečenie pri vysokých teplotách. Košíčky poukladáme na plech, pripravenú zmes do nich vlejeme približne do 2/3 ich objemu a dáme piecť. Ak sú košíčky tenšie, pokojne použite i 2 súčasne, aby si muffina udržala pekný tvar.

Silikónové formy

Posledná možnosť sa vám bude páčiť. Použite silikónové formy na pečenie, ktoré majú obrovskú výhodu – nemusíte sa báť, že sa muffiny pripečú k forme či plechu. Po upečení sa dajú zo silikónovej formy krásne vylúpnuť bez straty tvaru a problematického umývania formy.

Recept, ktorý tu uvádzame, môžete pokojne modifikovať i v závislosti od ročného obdobia a využiť rôzne sezónne plodiny, či vlastné zásoby ovocia a zeleniny.

Ak sa chcete o muffinách dozvedieť viac, existujú i rôzne stránky, ktoré sa im špeciálne venujú. Príkladom je web muffinarium.cz.