Preskočiť na obsah

Šetríme energiu s tlakovým hrncom a indukčným riadom

  • by

Aj vy sa občas zhrozíte pri pohľade na inkaso? Aj vám sa čelo zarosí pri pohľade na pravidelné vyúčtovanie od dodávateľa elektrickej enegie alebo plynu? Určite nie ste sami a podobne ako ja začnete hľadať možnosti, ako ušetriť čo najviac elektrickej energie.

Pri šetrení máme samozrejme viacero možností. Spomeniem aspoň niektoré z nich:

  • kupujeme výhradne energicky efektívne spotrebiče,
  • vypíname prázdnu chladničku,
  • častejšie rozmrazujeme mrazničku, aby sa v nej vytváralo čo najmenej ľadu,
  • používame úsporné žiarovky,
  • občas počítač či televízor aj vypneme, nielen prepneme do úsporného režimu 🙂
  • snažíme sa variť čo najúspornejšie.

V tomto článku sa zameriam práve na poslednú z uvedených možností a tou je úsporné varenie. Pýtate sa, ako sa dá variť úsporne?

Používajte pri varení menej vody

Či už varíte zemiaky, brokolicu, karfiol či vajcia, vody nepoužívajte viac vody ako je výška pripravených surovín. Každá kvapka vody zníži spotrebu energie a uvareným potravinám na chuti určite neuberie.

Využívajte všetko teplo

Cestoviny nemusíte variť vo vriacej vode, stačí ju nechať zovrieť a cestoviny o pár minút zmäknú. Elektrickú rúru vypnite pár minút pred stanoveným časom a pri dopečení sa využije naakumulované teplo.

Používajte pokrievku

Pri použití pokrievky je predpoklad zníženia energie až na jednu štvrtinu. Najideálnejšie je samozrejme používať tlakový hrniec.

Použitie tlakového hrnca pri varení bolo súčasťou našej domácnosti oddávna. Tlakový hrniec totiž umožňuje varenie pri nízkom alebo vysokom tlaku, čo v sebe skrýva podstatné výhody:

  • zachovanie prirodzenej chuti a nutričných hodnôt pokrmov,
  • výrazná úspora času, keďze varenie v tlakovom hrnci je podstatne rýchlejšie,
  • významná úspora energie, lebo varenie prebieha rýchlejšie a tiež pri nižšom výkone sporáka.

A pre aké sporáky je určený? Tlakový hrniec je vhodný pre všetky typy sporákov: elektrické, plynové, sklokeramické aj indukčné.

Posledný spomenutý typ sporáku patrí zároveň medzi najideálnejšie spôsoby šetrenia energie. V spojitosti s indukčným riadom môžeme hovoriť takmer o približne 75%-tnom využití energie. Pri bežnom varení je to asi od 30% do 50%. Pri indukčnom varení sa energia totiž „prelieva“ zo sporáka priamo do dna hrnca. Z toho dôvodu nedochádza k výrazným tepelným stratám.

Nespornou výhodou je i úžasná presnosť a citlivosť na zmenu nastaveného výkonu. Rozdiel oproti klasickému vareniu by ste určite spoznali.

Indukčný riadIndukčný riad je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a vybavený praktickým extra silným sendvičovým dnom. Takéto dno má vynikajúce termoakumulačné vlastnosti, ktoré umožnia šporák vypnúť ešte pre koncom varenia, samotné varenie môže prebiehať aj pri nižšom výkone šporáka a pokrm vydrží v takomto riade dlhšie teplý.

Indukčný riad je možné používať na všetkých druhoch sporákov, ale ak chcete ušetriť čo najviac energie a času, použite kombináciu indukčný šporák – indukčný riad.