Preskočiť na obsah

Keramické nože a nerezové príbory

  • by

Určite ste sa už stretli niekde s názvom keramické nože a taktiež viete ako vyzerajú. Aj televízia často chrlí množstvo reklamy na keramické nože alebo hrnce s keramickým povrchom. Veľmi sú ospevované vlastnosti vecí s keramickým povrchom. Ľudia, ktorí si už keramické nože zakúpili, nemôžu na ne povedať ani jedno zlé slovo. Preto sa nože s keramickým povrchom stávajú jednými z najkupovanejších a hlavne najžiadanejších nožov.

Keď sa postupne dostávali i na Slovenský trh, ich cena bola príliš vysoká a máloktorá rodina si ich mohla dovoliť. Cena však išla dolu a dnes ich kúpime naozaj za výhodnú cenu. Treba si dávať pozor i na napodobeniny, kedy kúpite sadu troch nožov za cenu do 20€. I keď je tovar veľmi lacný, cena v tomto prípade ide na úkor kvality. Sama som sa o tom presvedčila, keďže som naletela a kúpila si takúto sadu. Spočiatku boli nože naozaj výborné, prešli všetkými potravinami veľmi ľahko, no po čase používania už kvalita nebola taká ako na začiatku. Zainvestovala som pre to pre drahšieho keramického noža a môžem povedať, že som urobila naozaj dobre. Na všetku prácu v kuchyni mi vystačí tento jediný nôž.

Najmä pri varení spoznáte kvalitu tohto noža, cibuľu s ním nakrájate na priehľadné tenké pásiky. O keramické nože sa však treba správne starať, aby ste neporušili ich kvalitu. Nemôžete s nimi rezať napríklad kosť na mäse. Nemali by ste ich používať na doske z kovu a taktiež nie je dobré, ak ich dáte do jednej zásuvky spolu s oceľovými nožmi. Ich výhodou je, že sa nemusia tak často brúsiť i keď aj pre ne existuje brúska.

Keď tieto nože budete držať raz v ruke a vyskúšate s nimi rezať, tak sa ich nebudete chcieť vzdať. Vytvoríte s nimi do ovocia a zeleniny rôzne tvary, pričom si zachovávajú všetky vitamíny. Tieto nože majú viacej výhod než nevýhod, preto sa kúpa veľmi oplatí a môžete mi veriť, že sa Vám investícia niekoľko krát vráti.

Nerezové príboryĎalšou pomôckou v kuchyni, ktorú uprednostňujem, sú nerezové nože. Nerezové príbory nás hneď na prvý pohľad upútajú najmä svojim leskom. Aby očarili leskom deň čo deň, treba ich riadne leštiť. Príbor ako taký môže byť hladký alebo na ňom môžu byť vyryté rôzne ornamenty, ktoré mu pridávajú na kráse. Nerezové príbory však nemusia byť vždy lesklé, stretnúť sa môžete i s matnými. Ak máte doma umývačku riadu, tak nemusíte zúfať, pretože takýto príbor je vhodný aj pre umývačku.

Ktorý z týchto kuchynských pomocníkov si vyberiete je na Vás, ja osobne Vám odporúčam keramické nože i nerezové príbory a investícia sa Vám určite vráti v kvalite stolovania.