Potrebujeme
- 750 g chudého vysokého mäsa
- veľká cibuľa
- 80 g údenej slaniny
- 1/4 kg hríbov
- petržlenovú vňať
- postrúhanú citrónovú kôru
- 2 polievkové lyžice múky
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 100 g masla
- trochu bieleho suchého vína
Postup:
Mäso vyklepeme tĺčikom na mäso na veľký plát. Dobre potrieme soľou a korením. Nadrobno pokrájame cibuľu, na kocky údenú slaninu a opražíme dosvetla.
Na mäso poukladáme prísady – strúhanku (zľahka posypať), slaninu s cibuľou, posekanú petržlenovú vňať, postrúhanú citrónovú kôru a dusené hríby. Následne pevne stočíme a previažeme niťou.
V hrnci rozpálime maslo, vložíme doň roládu a prudko opečieme zo všetkých strán. potom roládu vyberieme.
V šálke so studenou vodou rozhabarkujeme múku, za stáleho miešanie pridáme k tuku a necháme zovrieť. Pridáme kyslú smotanu, opäť vložíme roládu a dusíme pokiaľ mäso nezmäkne. Nakoniec prilejeme trochu bieleho vína.
Hovädziu roládu môžeme podávať so zemiakmi, zeleninou, prípadne so šalátom.