Makovník ide u nás na dračku. A keďže som sa dal na pečenie, rozhodol som sa pre domáci makovník. Po niekoľkých pokusoch sa konečne podaril chuťovo výborný. Mňam. 😀
Tak tu je recept pre vás…
Potrebujeme:
CESTO:
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 50 g cukru
- štipka soli
- 21 g droždia
- 60 ml mlieka
- 60 ml vody
- 1 vajce
- 40 g masla
PLNKA:
- 120 g mletého maku
- 120 ml mlieka
- 80 g slivkového lekváru
- podľa chuti cukor
- 2 KL citrónu
NA POTIERANIE:
- 1 vajíčko
Postup:
Z trošky sladkého mlieka a droždia si pripravím kvások. Zo všetkých prísad okrem masla vypracujem jemné riedke cesto. V prikrytej miske nechám stáť približne 20 minút.
Potom zapracujem rozpustené (alebo zmäknuté) maslo. Cesto nechám kysnúť približne 1 hodinu.
Medzitým si pripravím plnku. V mlieku uvarím mak spolu s lekvárom a citrónom. Ochutnám a v prípade potreby pridám ešte trochu cukru. Dobre premiešam a odložím trochu vychladnúť.
Cesto si vyberiem na pomúčenú dosku, rozdelím na 2 časti a každú rozvaľkám na obdĺžnik. Nie veľmi tenký, aby sa makovník potom nepotrhal. Natriem vychladnutou plnkou, zrolujem a premiestnim na plech.
Makovník potriem rozšľahaným vajíčkom a dám do rúry vyhriatej na 225°C. Pečiem cca 5 minút, potom teplotu znížim na 170°C a rúru odvetrám. Následne dopekám cca 20 minút, podľa farby makovníka.
Pre sladké jazýčky ho môžeme pri podávaní ešte posypať práškovým cukrom.