Preskočiť na obsah

Makovník

  • by

Makovník ide u nás na dračku. A keďže som sa dal na pečenie, rozhodol som sa pre domáci makovník. Po niekoľkých pokusoch sa konečne podaril chuťovo výborný. Mňam. 😀

Tak tu je recept pre vás…

Potrebujeme:

CESTO:

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 50 g cukru
  • štipka soli
  • 21 g droždia
  • 60 ml mlieka
  • 60 ml vody
  • 1 vajce
  • 40 g masla

PLNKA:

  • 120 g mletého maku
  • 120 ml mlieka
  • 80 g slivkového lekváru
  • podľa chuti cukor
  • 2 KL citrónu

NA POTIERANIE:

  • 1 vajíčko

Postup:

Z trošky sladkého mlieka a droždia si pripravím kvások. Zo všetkých prísad okrem masla vypracujem jemné riedke cesto. V prikrytej miske nechám stáť približne 20 minút.

Potom zapracujem rozpustené (alebo zmäknuté) maslo. Cesto nechám kysnúť približne 1 hodinu.

Medzitým si pripravím plnku. V mlieku uvarím mak spolu s lekvárom a citrónom. Ochutnám a v prípade potreby pridám ešte trochu cukru. Dobre premiešam a odložím trochu vychladnúť.

Cesto si vyberiem na pomúčenú dosku, rozdelím na 2 časti a každú rozvaľkám na obdĺžnik. Nie veľmi tenký, aby sa makovník potom nepotrhal. Natriem vychladnutou plnkou, zrolujem a premiestnim na plech.

Makovník potriem rozšľahaným vajíčkom a dám do rúry vyhriatej na 225°C. Pečiem cca 5 minút, potom teplotu znížim na 170°C a rúru odvetrám. Následne dopekám cca 20 minút, podľa farby makovníka.

Pre sladké jazýčky ho môžeme pri podávaní ešte posypať práškovým cukrom.