Potrebujeme
- 4 žemle
- 4 polievkové lyžice múky
- 3 polievkové lyžice masla
- 3 polievkové lyžice sladkej smotany
- menšia cibuľa
- 1 vajce
- 2 kocky hovädzieho bujónu
- zelenina podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler, …)
- soľ
- štipka muškátového orecha
Postup:
Žemle rozkrojíme na štvrtinky a spolu so zeleninou dáme do osolenej vody. Necháme rozvariť.
Medzitým rozmiešame v studenej vode múku na riedku kašu a za stáleho miešania pridávame do polievky. Polievku ešte raz necháme zovrieť, prípadne horúcou vodou zriedime, ak je príliš hustá.
Pridáme maslo, bujón, štipku muškátového orecha a vajce rozšľahané so smotanou. Chvíľu ešte povaríme a pred podávaním pridávame jemne posekanú a dozlatista opraženú cibuľu.