Preskočiť na obsah

Berlínsky koláč

  • by

Potrebujeme

  • 250 g masla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • strúhaná citrónová kôra
  • štipka soli
  • 4 vajcia
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 500 g múky
  • 125 ml mlieka
  • 4 lyžice rumu
  • 125 g hrozienok
  • 50 g citrónovej šťavy
  • maslo a múka na vysypanie plechu

Postup:

Maslo vymiešame v mise do penista, pridáme cukor a vanilínový cukor, citrónovú kôru, soľ a vyšľaháme krém. Vajcia po jednom pridávame do krémovej hmoty. Pridáme prášok do pečiva zmiešaný s múkou, mlieko a rum. Hotové cesto sa musí ťažko oddeľovať od lyžice. Do cesta vmiešame hrozienka a citrónovú šťavu. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme cesto a vrch uhladíme. Koláč pečieme asi 40 minút pri teplote 180 stupňov. Hotový koláč vyberieme, necháme vychladnúť a vyklopíme. Studený posypeme práškovým cukrom.