Potrebujeme
- 140 g horkej čokoládovej polevy
- 75 g masla
- 6 vajec
- soľ
- 200 g cukru
- 100 g múky
- 90 g maizeny
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 800 g višňového kompótu
- 500 ml višňovej šťavy
- 100 ml čerešňovice
- 800 ml smotany na šľahanie
- 3 vrecúška vanilínového cukru
- 100 g nahrubo nastrúhanej čokolády
- zavárané višne
Postup:
Polevu s maslom roztopíme v horúcom vodnom kúpeli a necháme ju vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielkov, z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky a 180 g cukru vymiešame do penista. Ešte tekutú polevu vmiešame do žĺtkovej hmoty a opatrne pridáme tuhý sneh. Múku zmiešanú s 50 g maizeny a práškom do pečiva preosejeme a vmiešame do žĺtkovej hmoty. Cesto nalejeme do okrúhlej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 45 minút. Upečenú piškótu vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus dvakrát vodorovne rozrežeme. Višne necháme odkvapkať. Zvyšnú maizenu zmiešame so zvyšným cukrom a trochou višňovej šťavy a vymiešame hladkú hmotu. Zvyšnú šťavu privedieme do varu, vmiešame maizenu a necháme zovrieť. Pridáme višne a necháme vychladnúť. Prilejeme polovicu čerešňovice. Dva pláty pokvapkáme zvyšnou čerešňovicou a natrieme vždy polovicu višňovej hmoty. Necháme stuhnúť. Smotanu s vanilínovým cukrom vyšľaháme na tuhú šľahačku. Spodný plát korpusu položíme na tortovú misu a natrieme štvrtinou šľahačky. Položíme ďalší plát a potrieme druhou štvrtinou. Prikryjeme tretím plátom. Vrch a boky torty natrieme šľahačkou, zvyšok dáme do cukrárskeho vrecúška na ozdobenie. Vrch a boky posypeme postrúhanou čokoládou, nastriekame šľahačkové ružičky a ozdobíme zaváranými višňami.