Potrebujeme
- 250 ml mlieka
- kocku droždia
- 3 lyžice práškového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 60 g tuku
- 2 žĺtky
- štipka soli
- stužený tuk a olej na vyprážanie
- vanilínový a práškový cukor na posypanie
Postup:
V 1 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a nacháme vykysnúť na kvások. Zmäknutý tuk zmiešame so zvyšným cukrom, žĺtkami, pridáme múku, soľ, kvások a zvyšné mlieko a rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť a počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme hrubší plát a okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky. V hlbšej panvici roztopíme stužený tuk a zohrejeme spolu s olejom. Šišky vkladáme do oleja hornou stranou nadol. Šišky opražíme z oboch strán a horúce posypeme cukrom.