Kto z vás ich má rád? Verím, že každý 😀 Po pár pokusoch sa mi podarili konečne také, aké majú byť. Mňam 👍
Nie som si 100% istý množstvom múky a mlieka. Je to trochu o pocite, ale cesto by malo byť jemné, hladké, iba mierne lepivé.
Potrebujeme:
Kvások
- 20 g droždie
- 0,5 KL cukru
- cca 50 ml mlieka
Cesto
- kvások
- 300 g polohrubá múka
- 300 g špaldová hladká múka
- 2 PL kryš. cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL medu
- 100 ml mlieko
- 100 ml voda
- 1 vaječný žĺtok
- 50 g obyčajného zmäknutého masla
Na potretie
- 1 vaječný bielok
Na posypanie
- celý mak
Postup:
Pripravil som si kvások a následne zo surovín vypracoval jemné, hladké, iba mierne lepivé cesto. Cesto som nechal kysnúť cca 45 min.
Rozdelil som si ho na 16 bochníčkov, ktoré som rukou roztlačil, z jedného konca rozvaľkal na tenko, zroloval do rožteka a zahol.
Na plechu som nechal rožteky ešte podkysnúť cca 15-20 minút. Tak, ako sa mi postupne piekli.
Pred pečením som ich potrel bielkom a posypal makom.
Piekol som na 175°C cca 13 – 15 minút. To je individuálne, každá rúra pečie trochu inak, ale vzhľad vás nepustí 😃