Preskočiť na obsah

Rozdiel medzi vegetariánom a vegánom

  • by

Vegetariánstvo a vegánstvo sú dva prístupy k stravovaniu, ktoré sú často dôvodom nechápavých pohľadov okolia a niekedy až zosmiešňujúcich poznámok. Aj tento článok dúfam aspoň čiastočne napomôže tomu, aby títo ľudia neboli ostatnými odsudzovaní.

Aj keď sa môže zdať, že vegetariáni a vegáni sú tí istí ľudia, ktorí len vylučujú určité potraviny zo životosprávy, existujú medzi nimi podstatné rozdiely:

  • vegetariáni iba odmietajú mäso,
  • vegáni sa rozhodli eliminovať všetky živočíšne produkty zo svojej stravy a životného štýlu.

Jedným z hlavných rozdielov medzi týmito dvoma skupinami je zahrnutie vajec a mliečnych výrobkov do svojho stravovania. Vegetariáni tieto produkty môžu konzumovať, ale vegáni ich striktne odmietajú. Aj z toho je zrejmé, že vegetariánstvo predstavuje miernejší odklon od bežného stravovania ako vegánstvo.

Ďalší výrazný rozdiel je v etickom postoji k ostatným živočíšnym produktom ako sú napr. koža, vlna a med. Vegáni sa snažia minimalizovať svoj dopad na životné prostredie a úplne eliminujú využívanie živočíšnych produktov nielen v strave, ale aj v oblasti módy a ďalších odvetviach.

Niekto by mohol namietať, že vegetariáni a vegáni sú ochudobnení o niektoré dôležité živiny. Áno, výživa je ďalším faktorom, ktorý odlišuje tieto spôsoby stravovania od tých bežných. Vegáni často musia byť oveľa opatrnejší pri získavaní niektorých živín, ako je napr. vitamín B12, železo, vápnik a omega-3 mastné kyseliny, pretože im hrozí ich nedostatok. Vegetariáni majú v tomto smere výhodu a môžu doplniť tieto živiny konzumáciou mliečnych výrobkov a vajec. Dobrý článok k tejto téme som čítal na stránke https://gymbeam.sk/blog/ktore-ziviny-chybaju-veganom-najcastejsie-a-ako-ich-doplnit/.

Napriek týmto rozdielom majú vegetariáni a vegáni niekoľko spoločných cieľov. Obe skupiny často volia tieto stravovacie metódy s cieľom zlepšiť svoje zdravie a prispieť k lepšiemu stavu životného prostredia. Odmietnutím konzumácie mäsa znižujú svoj ekologický odtlačok a prispievajú k redukcii prebytku využívania zvierat v potravinovom reťazci.

Existuje veľa publikácií aj internetových zdrojov, kde sa môžete dozvedieť veľa o týchto spôsoboch stravovania (či životných štýloch?). Jedným z takýchto zdrojov je napr. web https://vegevega.sk/.

V závere možno konštatovať, že vegetariánstvo a vegánstvo predstavujú dva odlišné prístupy k životnému štýlu a stravovaniu, pričom každý z nich má svoje vlastné výhody a obmedzenia. Zatiaľ čo vegetariánstvo je menej prísne a umožňuje konzumáciu niektorých živočíšnych produktov, vegáni siahajú ešte ďalej a striktne odmietajú všetky formy živočíšnych produktov a výrobkov. Bez ohľadu na výber je dôležité, aby každý jednotlivec spravil informované rozhodnutie, ktoré zohľadňuje jeho vlastné hodnoty a zdravotné potreby.