Preskočiť na obsah

Makové lupačky

  • by

Kto z vás ich má rád? Verím, že každý 😀 Po pár pokusoch sa mi podarili konečne také, aké majú byť. Mňam 👍

Nie som si 100% istý množstvom múky a mlieka. Je to trochu o pocite, ale cesto by malo byť jemné, hladké, iba mierne lepivé.

Potrebujeme:

Kvások

  • 20 g droždie
  • 0,5 KL cukru
  • cca 50 ml mlieka

Cesto

  • kvások
  • 300 g polohrubá múka
  • 300 g špaldová hladká múka
  • 2 PL kryš. cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL medu
  • 100 ml mlieko
  • 100 ml voda
  • 1 vaječný žĺtok
  • 50 g obyčajného zmäknutého masla

Na potretie

  • 1 vaječný bielok

Na posypanie

  • celý mak

Postup:

Pripravil som si kvások a následne zo surovín vypracoval jemné, hladké, iba mierne lepivé cesto. Cesto som nechal kysnúť cca 45 min.

Rozdelil som si ho na 16 bochníčkov, ktoré som rukou roztlačil, z jedného konca rozvaľkal na tenko, zroloval do rožteka a zahol.

Na plechu som nechal rožteky ešte podkysnúť cca 15-20 minút. Tak, ako sa mi postupne piekli.

Pred pečením som ich potrel bielkom a posypal makom.

Piekol som na 175°C cca 13 – 15 minút. To je individuálne, každá rúra pečie trochu inak, ale vzhľad vás nepustí 😃