Potrebujeme
- 250 ml mlieka
- kocku droždia
- 3 lyžice práškového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 60 g tuku
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 150 g mletého maku
- 3 vanilínové cukry
- odkôstkované kompótové višne
- tuk na potretie
Postup:
V 1 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a nacháme vykysnúť na kvások. Zmäknutý tuk zmiešame so zvyšným cukrom, žĺtkami, pridáme múku, soľ, kvások a zvyšné mlieko a rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť a počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme veľký plát, ktorý pokvapkáme roztopeným tukom. Posypeme makou a cukrom a poukladáme višne. Zvinieme do štrúdle a v tvare podkovy ju preložíme na vymastený plech a znovu celú potrieme rozpusteným tukom. Pečieme na 200 stupňov dozlata.