Preskočiť na obsah

Makovo-višňová štrúdla

  • by

Potrebujeme

  • 250 ml mlieka
  • kocku droždia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 60 g tuku
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 150 g mletého maku
  • 3 vanilínové cukry
  • odkôstkované kompótové višne
  • tuk na potretie

Postup:

V 1 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a nacháme vykysnúť na kvások. Zmäknutý tuk zmiešame so zvyšným cukrom, žĺtkami, pridáme múku, soľ, kvások a zvyšné mlieko a rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť a počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme veľký plát, ktorý pokvapkáme roztopeným tukom. Posypeme makou a cukrom a poukladáme višne. Zvinieme do štrúdle a v tvare podkovy ju preložíme na vymastený plech a znovu celú potrieme rozpusteným tukom. Pečieme na 200 stupňov dozlata.