Kto by nepoznal dobre známe „vepřo knedlo zelo“ 😀 Dnes sa s vami podelím o recept na toto výborné jedlo. Aj keď vraj nezdravé, ale stráááášne chutné. 😀
Pečené mäso:
- 500 g bravčovej krkovičky (alebo pliecka)
- 1 PL bravčovej masti
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 – 300 ml vody
- soľ
Dáme si vyhriať rúru na 180°C. Do zapekacej misy si dáme rozpustiť lyžicu bravčovej masti. Mäso nakrájame na menšie kúsky, postupne solíme a ukladáme do zapekacej misy (z jenského skla). Pokrájame na kolieska cibuľu a cesnak a poukladáme na mäso. Nakoniec podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme asi hodinu vo vyhriatej rúre (180°C).
Približne po hodine mäso odkryjeme, v prípade potreby ešte trochu podlejeme vodou a pečieme ďalej odkryté približne 30 minút, kým nechytí mäso krásnu červenú farbu.
Domáce knedle:
- 250 g polohrubej múky
- 0,5 ČL soli
- 0,5 ČL cukru
- 21 g droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 1 PL oleja
V troche vlažného mlieka rozmiešame cukor, pridáme rozdrobené droždie a za 10 minút máme pripravený kvások.
Do pripravenej múky pridáme soľ, vajce, zvyšok mlieka a pripravený kvások. Vypracujeme cesto, v prípade potreby pridáme ešte trochu múky, aby bolo hustejšie. Nakoniec pridáme olej a cesto miesime dovtedy, kým sa krásne neodliepa od misy. Zakryjeme ho a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, z ktorých vytvarujeme knedle. Tie prikryjeme utierkou a ešte necháme 30 minút kysnúť.
Po pol hodine knedle vložíme do vriacej vody a varíme približne 20 minút. Potom ich vyberieme, popicháme vidličkou a natrieme olejom.
Dusená kapusta:
- 350 g kvasenej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 PL cukru
- olej
Pripravíme si kvasenú kapustu, pričom nálev zo sáčku (kupovaná kapusta 😀 ) si odložíme. Zo 700 g sáčku som použil približne polovicu (sme štyria).
V hrnci rozpálime trochu oleja, pridáme kryštálový cukor a na jemno nakrájanú cibuľu. Na slabom plameni (máme plynový sporák 😀 ) miešame, pomaly, aby sa nám to nepripálilo.
Keď začne cibuľka dostávať krásnu hnedú farbu, pridáme kapustu, poriadne premiešame, zakryjeme a dusíme do zmäknutia približne hodinu.
Dobrú chuť! 😀