Preskočiť na obsah

Pečené mäso, knedľa a dusená kapusta

  • by

Kto by nepoznal dobre známe „vepřo knedlo zelo“ 😀 Dnes sa s vami podelím o recept na toto výborné jedlo. Aj keď vraj nezdravé, ale stráááášne chutné. 😀

Pečené mäso:

  • 500 g bravčovej krkovičky (alebo pliecka)
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 – 300 ml vody
  • soľ

Dáme si vyhriať rúru na 180°C. Do zapekacej misy si dáme rozpustiť lyžicu bravčovej masti. Mäso nakrájame na menšie kúsky, postupne solíme a ukladáme do zapekacej misy (z jenského skla). Pokrájame na kolieska cibuľu a cesnak a poukladáme na mäso. Nakoniec podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme asi hodinu vo vyhriatej rúre (180°C).

Približne po hodine mäso odkryjeme, v prípade potreby ešte trochu podlejeme vodou a pečieme ďalej odkryté približne 30 minút, kým nechytí mäso krásnu červenú farbu.

Domáce knedle:

  • 250 g polohrubej múky
  • 0,5 ČL soli
  • 0,5 ČL cukru
  • 21 g droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 1 PL oleja

V troche vlažného mlieka rozmiešame cukor, pridáme rozdrobené droždie a za 10 minút máme pripravený kvások.

Do pripravenej múky pridáme soľ, vajce, zvyšok mlieka a pripravený kvások. Vypracujeme cesto, v prípade potreby pridáme ešte trochu múky, aby bolo hustejšie. Nakoniec pridáme olej a cesto miesime dovtedy, kým sa krásne neodliepa od misy. Zakryjeme ho a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, z ktorých vytvarujeme knedle. Tie prikryjeme utierkou a ešte necháme 30 minút kysnúť.

Po pol hodine knedle vložíme do vriacej vody a varíme približne 20 minút. Potom ich vyberieme, popicháme vidličkou a natrieme olejom.

Dusená kapusta:

  • 350 g kvasenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 PL cukru
  • olej

Pripravíme si kvasenú kapustu, pričom nálev zo sáčku (kupovaná kapusta 😀 ) si odložíme. Zo 700 g sáčku som použil približne polovicu (sme štyria).

V hrnci rozpálime trochu oleja, pridáme kryštálový cukor a na jemno nakrájanú cibuľu. Na slabom plameni (máme plynový sporák 😀 ) miešame, pomaly, aby sa nám to nepripálilo.

Keď začne cibuľka dostávať krásnu hnedú farbu, pridáme kapustu, poriadne premiešame, zakryjeme a dusíme do zmäknutia približne hodinu.

Dobrú chuť! 😀