Potrebujeme
- 500 g múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 225 g cukru
- 3 vajcia
- strúhaná citrónová kôra
- 5 lyžíc mlieka
- 150 g masla
- tuk na vymastenie plechu
- 100 g sušených marhúľ
- 750 g tvarohu
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 1 žĺtok na potretie
Postup:
Do misy dáme múku, prášok do pečiva, 75 g cukru, 2 vajcia, citrónovú kôru a mlieko. Pridáme 100 g nastrúhaného masla. Zo všetkého vymiešame hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme stáť 30 minút na chlade. 2/3 cesta vyvaľkáme a položíme na plech tak, aby sme mohli vytvoriť okraj. Zvyšok cesta vyvaľkáme na plát 25×30 cm.
Marhule zalejeme vriacou vodou a necháme ich tak 10 minút. Tvaroh vymiešame s vanilkovým pudingom, zvyšným vajíčkom, cukrom a maslom na hladkú hmotu. Masu rozotrieme na cesto, pričom vynecháme okraj 6 cm. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Marhule scedíme, nakrájame na malé kocky a rozsypeme na tvarohovú hmotu. Okraje cesta preložíme cez plnku a všetko prekryjeme vyvaľkaným cestom. Okraje dobre pritlačíme a všetko potrieme rozšľahaným žĺtkom. Koláč popicháme vidličkou. Pečieme asi 40 minút.