Preskočiť na obsah

Veterníky

  • by

Potrebujeme

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 6 vajec
  • štipku soli
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • tmavú čokoládovú polevu
  • 500 ml smotany na šľahanie

Postup:

Maslo, štipku soli a 400 ml vody privedieme do varu. Prisypeme múku a miešame tak dlho, kým sa nevytvorí celistvá hmota, ktorá sa nelepí. Hrniec odložíme a postupne pridávame po jednom vajíčku a vždy dôkladne miešame, kým sa nespojí s cestom. Cesto musí byť hladké a lesklé a musí opadávať z varešky. Do vychladnutého cesta vmiešame prášok do pečiva. Cez cukrárenské vrecúško striekame na plech rovnaké hviezdičky, ktoré pečieme v dobre predhriatej rúre pri 225 stupňov asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 170 stupňov a ešte asi 15 minút dopekáme. Upečené veterníky vodorovne prekrojíme a necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme v 100 ml smotany. Zvyšnú smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku, ktorou plníme veterníky. Polejeme čokoládou.