Potrebujeme
- 1 stredne veľký karfiol
- 2 polievkové lyžice múky
- 1 polievkovú lyžicu tuku
- 1 polievkovú lyžicu kyslej smotany
- žĺtok
- korenie
- muškátový orech
- petržlenová vňať
Postup:
Z karfiolovej stopky opatrne pooberáme jednotlivé ružičky, väčšie ešte prekrojíme a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Dáme pozor, aby sa nerozvarili.
Následne uvarené karfiolové ružičky precedíme a necháme dobre odkvapkať cez sitko..
Dozlatista usmažíme múku na približne jednej polievkovej lyžici tuku a rozmiešame so studenou vodou. Za stáleho miešania prilievame do karfiolového vývaru. Dobre odparený vývar prelejeme cez sitko do druhého hrnca. Pridáme karfiol a necháme zohriať.
Do horúcej polievky pridáme žĺtok rozmiešaný so smotanou, dochutíme muškátovým orechom, korením, prípadne soľou a pokerájanou pretržlenovou vňaťou.