Preskočiť na obsah

Šišky

  • by

Potrebujeme

  • 250 ml mlieka
  • kocku droždia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 60 g tuku
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • stužený tuk a olej na vyprážanie
  • vanilínový a práškový cukor na posypanie

Postup:

V 1 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou cukru a nacháme vykysnúť na kvások. Zmäknutý tuk zmiešame so zvyšným cukrom, žĺtkami, pridáme múku, soľ, kvások a zvyšné mlieko a rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť a počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme hrubší plát a okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky. V hlbšej panvici roztopíme stužený tuk a zohrejeme spolu s olejom. Šišky vkladáme do oleja hornou stranou nadol. Šišky opražíme z oboch strán a horúce posypeme cukrom.