Preskočiť na obsah

Vareškový koláč

Potrebujeme

Cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g kryštálového cukru
  • 120 g stuženého tuku
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice oleja
  • 1,5 – 2 dcl mlieka.

Poleva:

  • 180 g masla
  • 4 lyžice rumu
  • 3 lyžice horúcej vody
  • 300 g práškového cukru
  • 40 g kakaa

Postup:

K múke pridáme kypriaci prášok, rozpustený tuk, cukor, vajcia, olej a mlieko, všetko spolu v miske zmiešame a vypracujeme hustejšie cesto. Vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Po upečení urobíme druhým koncom varešky po celom ceste jamky. V rajnici rozpustíme maslo, pridáme rum, vodu, cukor a kakao. Za stáleho miešania pomaly varíme, kým nevznikne hladká poleva. Necháme ju mierne vychladnúť, potom rovnomerne nalejeme na upečené cesto a tým naplníme aj všetky jamky.

Pridaj komentár